Mobilů je v ČR už třikrát víc než pevných linek

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Počet mobilních telefonů v tuzemsku převýšil třikrát počet pevných linek. Na 100 obyvatel v ČR nyní připadá zhruba 32 pevných telefonů a téměř 112 mobilních SIM karet. Před pěti lety byl podíl obou technologií zhruba vyrovnaný. Vyplývá to z údajů od operátorů a odhadů Českého telekomunikačního úřadu.

Zatímco počet mobilních telefonů i přes stále nasycenější trh neustále roste, zájem o pevné linky od roku 2001 vytrvale klesá. Lidé pro telefonování používají mobilní sítě a pevný telefon začíná stále více lidí využívat jen pro připojení na internet.

První mobilní síť v tuzemsku vznikla v roce 1991, kdy společnost EuroTel spustila provoz v síti NMT s předčíslím 601. Nárůst počtu uživatelů byl kvůli vysokým cenám hovorů i přístrojů velmi pomalý. V roce 1996, kdy EuroTel získal licenci na digitální síť GSM a na trh vstoupil konkurenční RadioMobil, mělo mobilní telefon 200.000 uživatelů.

Třetí operátor Český Mobil vstoupil na trh v roce 2000, kdy rozšíření mobilů poprvé překonalo pevné linky a na 100 obyvatel připadalo 42 mobilních telefonů a 38 pevných linek.

Historie telefonování z pevných linek v tuzemsku sahá do roku 1877, kdy byl představen první telefon. Bylo to tedy jen rok poté, co si přístroj Graham Bell patentoval. První koncesi ke stavbě a provozu telefonů v Praze a okolí získal syn Františka Palackého Jan Palacký a jeho společníci v roce 1881. Jejich pražská ústředna začínala s desítkou předplatitelů.

V roce 1918 po rozpadu rakousko-uherské monarchie vzniklo ministerstvo pošt, telegrafu a telefonu. V té době měla pražská ústředna 8214 stanic. Ve stejném roce čekalo na telefon 5000 lidí. V době komunistického režimu lidé na telefon čekali několik let i desetiletí. Ještě v roce 1996 byla průměrná čekací doba 17 měsíců. V roce 1994 bylo v pořadníku uvedeno více než 634.000 čekatelů.

V současnosti nabízí dominantní Český Telecom zřízení pevné linky za symbolickou jednu korunu a doba jejího zavedení se v běžných případech pohybuje v řádu dnů až týdnů.

Stejně jako pevné linky stále častěji slouží pro připojení na internet, i mobilní technologie nejsou využívány jen pro telefonování či posílání textových zpráv. Stále častěji slouží rovněž k internetovému připojení, hraní her, sledování televize či stahování hudby. Špičkové technologie a trendy stále častěji přináší na český trh světoví hráči, kteří postupně převzali kontrolu nad klíčovými operátory. Český Telecom a dceřiný Eurotel od loňska ovládá španělská Telefónica, Oskar se změnil na Vodafone a společnost RadioMobil vystřídal T-Mobile.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK