Deficit zahraničního obchodu Británie loni na rekordu

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 9. února (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Británie se v loňském roce vyšplhal na rekordních 65,5 miliardy liber (2,7 bilionu korun). V samotném prosinci se schodek nečekaně zvýšil a deficit se zeměmi mimo Evropskou unii se dokonce vyšplhal na nejvyšší hodnotu v historii. Rekordní byl i schodek bez zahrnutí obchodu s ropou a položkami s nejvíce kolísající cenou. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Schodek obchodu se zbožím v prosinci vzrostl na 6,06 miliardy liber z listopadových 6,01 miliardy liber. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak pokles deficitu na 5,6 miliardy liber. Vývoz v prosinci vzrostl o 3,5 procenta na 18,56 miliardy a dovoz se zvýšil o 2,8 procenta na 24,62 miliardy liber.

Bez zahrnutí obchodu s ropou a s položkami se silně kolísavou cenou se deficit zvýšil na rekordních 6,292 miliardy liber z 5,506 miliardy liber v předchozím měsíci. Bilance obchodu s ropou skončila přebytkem 333 milionů liber, celý rok však poprvé od roku 1979 skončila v deficitu.

Pasivní saldo obchodu se zeměmi mimo EU stouplo v prosinci na 3,195 miliardy liber, což byl nejvyšší údaj za dobu, kdy je tento ukazatel sledován. Schodek se zeměmi EU se snížil na 2,87 miliardy z 3,04 miliardy liber v listopadu.

Dnešní zpráva pravděpodobně neovlivní dnešní rozhodování centrální banky o sazbách. Všeobecně se čeká, že Bank of England ponechá sazby beze změny. Tvůrci měnové politiky však nejspíš stejně jako analytici údaje nepřivítají. Libra v reakci na zprávu klesala a k euru se okamžitě po zprávě snížila nejníže za dva týdny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK