CBW: ÚOHS zrušil kartelovou pokutu pro tři velké cukrovary

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 6. února definitivně rozhodl, že nepostihne tři největší domácí cukrovarnické skupiny Eastern Sugar ČR, Moravskoslezské cukrovary a Cukrovary TTD původně udělenou pokutou 118,7 milionu korun za údajnou dohodu o cenách a rozdělení trhu s cukrem. Týdeníku Czech Business Weekly to sdělil Filip Vrána z tiskového oddělení ÚOHS.

"ÚOHS zjistil, že určitá nelegální výměna informací se mezi firmami odehrávala, pokuta však byla zrušena, protože vypršel termín pro její uložení," řekl Vrána. Pokuta byla podle něho zrušena i proto, že vyměňované informace měly jen malý význam.

ÚOHS začal vyšetřovat dohody cukrovarů v září 2004. Tehdejší šéf úřadu Josef Bednář rozhodl o pokutě, cukrovary se však odvolaly. Nový předseda ÚOHS Martin Pecina loni v září Bednářovo rozhodnutí zrušil a vrátil kauzu k novému projednání.

Antimonopolní úřad vinil všechny tři firmy z toho, že si prostřednictvím Českomoravského cukrovarnického spolku každý měsíc vyměňovaly důvěrné informace o produkci cukru, zásobách, prodejích, vývozech a dovozech cukru a o podílech na trhu. Úřad z toho původně vyvodil závěr, že mezi účastníky řízení existovala dohoda o rozdělení trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK