Aminostar stáhl z trhu Creatine Pyruvate s nepovolenými steroidy

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TURNOV (Semily) 9. února (ČTK) - Turnovský výrobce potravinových doplňků pro sportovce Aminostar stáhl z trhu šarži podpůrného přípravku Creatine Pyruvate, ve kterém nedávno Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opakovaně prokázala dva nepovolené anabolické steroidy. Firma ale vylučuje, že byl přípravek kontaminován v jejím závod, a hledá příčinu. Sdělil to ředitel společnosti Josef Bukvic.

"Vstoupili jsme okamžitě do jednání s dodavatelem suroviny, česko-rakouskou společností Donauchem - Urseta, která nám přislíbila pomoc při zjišťování původu kontaminace," řekl Bukvic. Firma podle něho odebírala surovinu na základě předloženého certifikátu prokazujícího její čistotu. "Okamžitě jsme zahájili prověřování certifikace a do doby vyřešení problému jsme pozastavili jakékoli další odběry suroviny od tohoto dodavatele," dodal ředitel Aminostaru.

SZPI objevila zakázané látky v balení 78 gramů a s označením šarže DMT 20.07.2007 obsahoval 19-norandrostendion a androstandion. Podle mluvčí inspekce Daniely Kolejkové byly navíc na obalu nepravdivé informace o nulovém obsahu bílkovin a energetické hodnotě. Ve skutečnosti ale 100 gramů přípravku obsahovalo 68,5 gramu bílkovin a energetickou hodnotu 1216 kilojoulů. Nepovolené steroidy prokázala pražská laboratoř SZPI a poté laboratoř pro kontrolu dopingu univerzity v belgickém Gentu.

Právě laboratoř v Gentu využívá podle Bukvice pro nárazové testování svých výrobků i Aminostar, přičemž žádný dosud přítomnost zakázaných látek neprokázal. Podobné testování v zahraničí je ale pro firmu velmi nákladné a není podle Bukvice technicky možné provádět ho pravidelně u všech výrobků. V Česku podle něho zatím taková možnost není. Aminostar proto v současné době jedná s jednou farmaceutickou firmou, která by mohla testování v budoucnu provádět.

Turnovská firma Aminostar už deset let vyrábí potravinové doplňky pro sportovce. V současné době nabízí 80 různých produktů. Společnost zaměstnává 15 lidí a své výrobky vyváží do řady států Evropské unie. Všechny výrobky jsou schváleny ministerstvem zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK