Zdroje: Oracle propustí více než 1000 zaměstnanců

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 9. února (ČTK) - Americká softwarová společnost Oracle se chystá propustit více než 1000 zaměstnanců, aby ušetřila na nákladech a mohla rychleji zvyšovat zisky. Sdělily to informované zdroje, podle nichž Oracle změny oznámí zřejmě v noci na pátek. Podle některých informací firma sníží počet zaměstnanců až o 2000 lidí.

Oracle převzal společnost Siebel Systems a nyní se ji snaží zakomponovat do své organizační struktury. Před fúzí zaměstnával asi 51.000 lidí a dalších 4700 jich převzal z firmy Siebel. Za ni zaplatil zhruba 5,85 miliardy dolarů (asi 139 miliard Kč). Pokles počtu zaměstnanců se čekal, protože Oracle o záměru převzít firmu Siebel informoval už loni na podzim.

Propouštění se podle pozorovatelů může dotknout jak lidí z Oraclu, tak ze Siebelu. Oracle loni za zhruba 11,1 miliardy dolarů převzal konkurenta PeopleSoft a když pak začal propouštět, zaměřil se na své vlastní zaměstnance i na lidi z nově převzatého podniku. Oracle po převzetí PeopleSoftu propustil asi 5000 svých vlastních lidí.

Zaměstnanci Siebelu už za sebou mají vlnu propouštění, kterou si vyžádal dlouhodobý pokles tržeb. Problémy Siebelu vyvrcholily v době, kdy firmu přebíral Oracle. V nejlepších dobách měl Siebel téměř 9000 zaměstnanců.

Od začátku roku 2005 Oracle vynaložil téměř 20 miliard dolarů na převzetí několika svých konkurentů. Záměrem Oraclu je vytlačit z první pozice v odvětví databázového softwaru svého hlavního rivala, kterým je německá společnost SAP. Nákupy Oraclu ale zatím neznamenají žádný přínos pro akcionáře. Od začátku roku 2005 kurz akcií Oracle klesl asi o 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK