Americké akcie dopoledne rostly díky klesajícím cenám ropy

27.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 27. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky klesajícím cenám ropy. Trh Nasdaq dopoledne posílil o více než procento díky tomu, že barel ropy zlevnil téměř o dva dolary a na trhu zeslábly obavy z vysokých cen energií. Zájem o akcie podnítila i příznivá výsledková zpráva maloobchodního řetězce Lowe's Cos. Inc.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o polovinu procenta na 11.117,7 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil téměř o procento na 2308,7 bodu.

Emise Lowe's v jednu chvíli vzrostla o 3,8 procenta na 67,98 dolaru. Maloobchodní řetězec dnes zveřejnil výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí a překonal jimi čísla, která tipovali analytici na Wall Street.

Reakce akciového trhu na vládní zprávu o prodeji nových domů byla slabá, přestože prodej domů v lednu klesl o pět procent. "Zpráva ukazuje, že trh s bydlením neodolává gravitaci a že pravděpodobně nebude ani v celém letošním roce," uvedl hlavní ekonom J.P. Morgan Private Client Services.

Prodej nových rodinných domů klesl v lednu na nejpomalejší tempo za poslední rok a počet domů na trhu se dostal na nový rekord. Dnešní zpráva amerického ministerstva obchodu potvrdila ochlazování místního trhu bydlení, ceny domů však dále rostly.

Cena americké lehké ropy kolem newyorského poledne klesla o 1,81 dolaru na 61,10 dolaru za barel. Ropa klesala v reakci na páteční růst, který vyvolal zmařený pokus o útok teroristů na rafinerský komplex v Saúdské Arábii. Napětí na ropném trhu ale kvůli možným útokům a dalším komplikacím přetrvává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK