Děčínské loděnice s čínským investorem postaví 50 lodí ročně

27.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DĚČÍN 27. února (ČTK) - České loděnice v Děčíně by mohly po vstupu čínského investora stavět až 50 lodí ročně. Na rozšíření loděnic se bude podílet kromě největšího čínského stavitele lodí a světové trojky Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group ze Šanghaje také česká firma Vítkovice, která vyrábí lomené hřídele do lodí. "Záměr začne investor realizovat v tomto roce," řekl při návštěvě loděnice premiér Jiří Paroubek.

Investice by měla výrazně přispět ke snížení vysoké nezaměstnanosti v regionu. V první etapě má v roce 2008 v rozšířené loděnici vzniknout 580 nových míst. Celkově nabídnou loděnice 1200 až 1400 nových míst. "Uplatní se stovky lidí v profesích, kde ztráceli občané v posledních 15 letech práci," uvedl Paroubek.

Na Děčínsku hledá zaměstnání přes 11.000 lidí, míra nezaměstnanosti je 15,7 procenta. Práci v docích by mohli najít zejména svářeči. Úřad práce připravuje nyní rekvalifikační kurzy na různé profese potřebné pro rejdaře.

V první etapě bude v roce 2008 kapacita loděnice 20 plavidel ročně. V druhé etapě budou rejdaři vyrábět až 50 plavidel ročně. Loděnice se rozšíří až na téměř 200.000 metrů čtverečních v roce 2010. Podle rejdařů je poptávka po lodích dostatečná.

Strategický čínský investor má do rozšíření stavby plavidel v děčínských docích investovat 1,3 miliardy korun.

O investici jednal přímo v Číně před rokem ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Nová loděnice je první velkou čínskou investicí v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK