MfD: Zóna v Nošovicích pro Hyundai se mohla státu prodražit

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Nákup 17 hektarů pozemků v Nošovicích uvnitř průmyslové zóny určené pro výstavbu závodu automobilky Hyundai se mohl Moravskoslezskému kraji výrazně prodražit. Pozemky v zóně, které patří Pozemkovému fondu ČR, chtěla získat Nikol Hadamcziková-Čížková, dcera hokejového trenéra a podnikatele s nemovitostmi Aloise Hadamczika. Pozemky chtěla jako náhradu za odkoupené restituční nároky. Píše to Mladá fronta Dnes.

Zatímco kraj pozemky získá od pozemkového fondu prakticky zadarmo, Hadamczikové-Čížkové by za ně musel zaplatit víc než 25 milionů korun. Od soukromých majitelů totiž vykupoval půdu po 150 korunách za metr čtvereční.

Hadamcziková-Čížková odkoupila loni 31. října pozemkové nároky přesahující 4,5 milionu korun od rodiny Steidingerů. Nároky byly vydány jako náhrada za pozemky na severu Čech. Podle pracoviště pozemkového fondu v Mostě stát nemohl tyto pozemky vydat, protože na nich stojí elektrárna, železniční trať a vlečka.

Následující den podala na pozemkovém fondu v Ostravě žádost o převod náhradních pozemků. Většina z požadovaných parcel se podle informací deníku nacházela v prostorách plánované zóny v Nošovicích. Zbytek leží v bezprostřední blízkosti. Ještě ten samý den podala žalobu u Okresního soudu ve Frýdku-Místku a v ní se domáhala, aby soud uložil fondu povinnost uzavřít smlouvu o převodu pozemků.

Hadamcziková-Čížková však tvrdí, že pozemky nevlastní. "Pozemky v Nošovicích nevlastním a nemám s nimi nic společného," sdělila MfD prostřednictvím SMS zprávy. MfD podotýká, že již od září se o tamních pozemcích mluvilo jako o hlavním místě, kde Hyundai zvažuje výstavbu svého nového závodu. Připomíná také, že stát či obce v minulosti mnohokrát přišly právě prostřednictvím náhrad od pozemkového fondu o lukrativní pozemky.

Spekulativní nákup pozemků umožnila přechodná metodika, o níž vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky loni v červnu rozhodlo prezidium fondu. Kvůli nedostatků pozemků měl být všem, kteří půdu vymáhají u soudu, žalovaný pozemek převeden.

Hadamcziková-Čížková však svou žalobu i žádost o převod pozemků stáhla 21. prosince. Den předtím Ústavní soud rozhodl, že restituční tečka platí, ale jen pro spekulanty s pozemky, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK