Japonské akcie díky bankám a papírnám rostly

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 28. února (ČTK) - Japonské akcie počtvrté za sebou posílily. K růstu přispěly hlavně bankovní a papírenské společnosti. Zisky však byly pouze nízké, protože čipové firmy kvůli horšímu hodnocení jejich amerických kolegů oslabily. Index Nikkei si nakonec připsal 12,48 bodu, tedy 0,08 procenta, a uzavřel na 16.205,43 bodu.

"Dnes je také konec měsíce, a k některým transakcím tak došlo z technických důvodů," komentoval situaci na trhu stratég společnosti Tachibana Securities Keniči Hirano. Dodal také, že někteří institucionální investoři se snaží vydělat na prodeji akcií, protože se blíží březen, který je posledním měsícem fiskálního roku. Zahraniční a drobní investoři pak nakupují některé firmy, které mají výhled vysokého růstu zisku.

Japonský jen dnes oslaboval, a stáhl se tak z předchozího měsíčního maxima vůči dolaru. Jen táhly nahoru naděje, že by japonská centrální banka mohla konečně začít zvyšovat sazby. Ty se však dnes vytratily. V závěru obchodování dolar k jenu stoupl na 116,40 JPY z pondělních newyorských 116,10 JPY a euro k japonské měně vzrostlo na 138,05 JPY z předchozích 137,55 JPY. K dolaru evropská měna zpevnila na 1,1860 USD z pondělních 1,1845 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK