Dluhy domácností v lednu vzrostly na 422,4 miliardy korun

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Zadlužení českých domácností se v prvním měsíci letošního roku opět zvýšilo. Po Novém roce si domácnosti vypůjčily 4,6 miliardy korun a bankám a finančním institucím dlužily celkem téměř 422,4 miliardy korun, vyplývá z údajů České národní banky.

O měsíc dříve, tedy v době vánočních nákupů, se ale lidé zadlužili mnohem více. Půjčili si 15,6 miliardy a za celý loňský rok tak dluhy domácností vzrostly o více než 100 miliard korun.

České rodiny ale v lednu také ukládaly peníze. Na jednodenní vklady vložily 14 miliard korun, vklady s výpovědní lhůtou vzrostly o půl miliardy. Peníze vložené na dobu se splatností se snížily o 2,5 miliardy korun.

Zadlužení podniků se v lednu zvýšilo o 4,4 miliardy na necelých 654 miliardy korun. V předchozím měsíci dluhy podniků vzrostly zhruba o 4,3 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců zadlužení podniků stouplo o 75,9 miliardy.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v ČR také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 zrychlil v lednu 2006 na 9,2 procenta z 8,1 procenta v prosinci 2005. Loni v lednu rostl M2 o 5,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK