ČEZ loni zvýšil čistý zisk o 70 procent na 17,6 miliardy korun

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Energetické společnosti ČEZ loni podle předběžných nekonsolidovaných výsledků vzrostl čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. Informovala o tom firma. ČEZ tak byl loni nejziskovějším podnikem v České republice. Analytici odhadovali loňský zisk ČEZ na 16,4 až 19,2 miliardy korun.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman dnes novinářům řekl, že provozní zisk ČEZ loni vzrostl meziročně o více než 50 procent na 19,6 miliardy korun, a to díky vyšším cenám za elektřinu a poklesu nákladů o 2,6 procenta. Na meziročním zlepšení o miliardu korun ve finanční oblasti měly podle něj rozhodující vliv přijaté dividendy od dceřiných společností.

Provozní výnosy ČEZ se loni zvýšily o 8,7 procenta na 67,6 miliardy korun, z toho tržby za elektřinu obnášely 65,2 miliardy korun.

ČEZ, který je nejvýznamnějším výrobcem elektřiny v České republice, provozuje 11 uhelných, dvě jaderné a desítky vodních elektráren. Firma vlastní také jednu sluneční a dvě větrné elektrárny. Loni vyrobil ČEZ 59,5 terawatthodiny elektřiny, více než 70 procent tuzemské produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK