NBS zvýšila sazby překvapivě o půl bodu

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 28. února (zpravodaj ČTK) - Bankovní rada slovenské centrální banky (NBS) dnes poprvé od dubna 2002 zvýšila klíčové úrokové sazby, a to překvapivě o půl procentního bodu. Hlavní úroková sazba tak stoupla na 3,5 procenta. Novináře o tom informoval mluvčí NBS Igor Barát. Na rozhodnutí centrální banky zareagují peněžní ústavy patrně zvýšením úroků z vkladů i úvěrů.

Analytici vesměs očekávali, že banka vzhledem k vývoji inflace a robustnímu růstu ekonomiky sazby zvýší o čtvrt procentního bodu. Podrobně se vedení NBS vyjádří k měnovému vývoji na odpolední tiskové konferenci.

"Je to překvapení. Až tak výrazné zvýšení sazeb jsme neočekávali," řekla analytička bankovního domu Slovenská sporiteuňa Mária Fehérová. Bankovní rada asi zaznamenala větší inflační rizika, dodala.

Hlavní úroková sazba se zvýšila na 3,5 procenta a pro tzv. jednodenní sterilizační obchody platí úroková sazba 2,5 procenta. Jednodenní refinanční sazba stoupla na 4,5 procenta.

Po zpřísnění měnové politiky centrální bankou peněžní ústavy zřejmě přistoupí ke zdražení úvěrů. To by znamenalo, že dlužníci zaplatí na úrocích více než dosud. Naopak vydělají střadatelé; banky totiž patrně upraví i úročení vkladů.

Zvýšení klíčových sazeb NBS ekonomové vzhledem k vývoji inflace a rychlému růstu ekonomiky očekávali. Předpokládali však, že NBS dnes zpřísní měnovou politiku v menším míře a k dalšímu zvýšení klíčových úrokových sazeb přistoupí v dalších měsících.

NBS už v pondělí upozornila, že lednová inflace rostla v lednu rychleji než čekala. Tempo růstu spotřebitelských cen v lednu podle metodiky Evropské unie meziročně zrychlilo na 4,1 procenta z prosincových 3,9 procenta. Centrální banka pro konec roku předpokládá meziroční inflaci na úrovni 2,8 procenta.

NBS naposledy měnila sazby loni v únoru, kdy je snížila kvůli posílení slovenské koruny na rekordní úrovně k euru. Na dnešní růst sazeb zareagovala koruna zpevněním na historické maximum k evropské měně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK