Koruna se přiblížila historickému maximu

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Česká měna přechodně posílila až na 28,26 Kč/EUR, a na pár haléřů se tak přiblížila historickému maximu. Důvodem byl výrok premiéra Jiřího Paroubka, že roční zpevňování koruny o 2,5 až tři procenta by nemělo být pro vývozce problémem. Před 11:30 byl kurz 28,32 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online. Vůči dolaru koruna mírně posílila na 23,83 Kč/USD.

S ročním zhodnocováním koruny v průměru o 2,5 až tři procenta ročně počítá vládní strategie hospodářského růstu do roku 2013. "Měli by se s tím vyrovnat i exportéři," řekl dnes Paroubek. Koruna je nyní meziročně silnější téměř o pět procent a exportéři se bouří, že je takové tempo likvidační.

Asociace exportérů kvůli rychlému zpevňování měny o víkendu založila krizový štáb, přes který chce koordinovat úsilí o slabší kurz domácí měny a lepší podmínky pro exportéry. Posílení koruny za poslední měsíce prý vývozce připraví za rok o 15 až 20 miliard Kč, způsobí propouštění a likvidaci řady firem.

Roční zhodnocování koruny o tři procenta odhaduje i Česká národní banka. V tomto případě však jde podle Tomáše Vlka z Patria Online o dlouhodobé rovnovážné zhodnocování. V současné době, kdy koruna za posledních 12 měsíců zpevnila o 4,8 procenta a nachází se výrazně nad zmíněným dlouhodobým růstovým trendem, se ČNB snaží korunu naopak tlumit.

Z okolních měn je dnes nejzajímavější vývoj slovenské koruny. Tamní centrální banka překvapivě zvýšila úrokové sazby o půl procentního bodu, zatímco trhy čekaly růst jen o čtvrt bodu. Měna v reakci na to posílila na nové historické maximum 37,06 SKK/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK