Americká ekonomika rostla na konci roku o 1,6 procenta

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 28. února (ČTK) - Americká ekonomika rostla v posledním loňském čtvrtletí podle očekávání rychleji, než se původně odhadovalo. Její tempo však zůstalo kvůli oslabení spotřebních výdajů stále nejpomalejší za poslední tři roky. Hrubý domácí produkt stoupl v celoročním přepočtu o 1,6 procenta po tempu 4,1 procenta ve třetím čtvrtletí, sdělilo dnes v první revizi těchto údajů ministerstvo obchodu USA.

Oprava původního odhadu 1,1 procenta dopadla zcela podle očekávání ekonomů. Celoroční odhad růstu zůstal nezměněn na 3,5 procenta, což je rovněž zpomalení z tempa 4,2 procenta v roce 2004.

Ekonomové nicméně předpokládají, že útlum největší ekonomiky světa byl na konci roku pouze dočasný. Pro nynější čtvrtletí se ji očekává výrazné zrychlení zpět nad čtyři procenta. K němu dopomůže zejména neobvykle teplé zimní počasí.

Nejvýznamnější opravy směrem vzhůru se objevily u firemních investic a zásob a také u vládních výdajů. Podnikové investice rostly tempem 5,4 procenta namísto původně uváděných 2,8 procenta, zatímco zásoby byly proti odhadu vyšší o zhruba pět miliard dolarů. Celkové vládní nákupy klesly jen o 0,7 procenta namísto předtím uváděného propadu o 2,4 procenta.

Americký vývoz byl sice proti odhadu výrazně vyšší, ještě mnohem rychleji však rostl dovoz. Obchodní schodek tak ukrojil z růstu čtvrtého čtvrtletí asi 1,5 procentního bodu.

Spotřebitelské výdaje rostly o 1,2 procenta a zažily výrazný útlum po tempu 4,1 procenta v předešlém čtvrtletí. Konec roku tak znamenal nejslabší růst spotřeby za čtyři a půl roku; kvůli vyšším hypotečním sazbám výrazně zpomalily také investice do bydlení.

Inflace zůstala na konci roku pod kontrolou. Celkový index spotřebních výdajů sice rostl o 2,7 procenta proti původním 2,6 procenta, jádrové měření bez kolísavých cen však rostlo jen o 2,1 procenta.

Americká centrální banka útlum na konci roku pominula a chystá další zvyšování úrokových sazeb. To praktikuje od června 2004 a analytici čekají letos ještě nejméně dvojí zvýšení na úroveň pěti procent z nynějších 4,5 procenta.

"Úplně poslední údaje naznačují, že hospodářská expanze zůstává ve správných kolejích," řekl v polovině února Ben Bernanke ve svém prvním vystoupení ve funkci nového šéfa Federálních rezerv. Činitelé Fedu vesměs předpokládají, že ekonomika letos poroste zhruba stejně jako loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK