České pojišťovně stoupl čistý zisk o deset procent na 4,6 mld. Kč

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Česká pojišťovna vytvořila v roce 2005 podle předběžných výsledků na základě mezinárodních účetních standardů čistý zisk 4,6 miliardy korun. To je o 400 milionů Kč více než v předchozím roce, kdy výsledky počítala podle českého účetnictví. Na pojistném vybrala loni největší domácí pojišťovna 41,5 miliardy korun, tedy meziročně o téměř 600 milionů více. ČP to dnes oznámila v tiskové zprávě.

"Na vývoj hospodářského výsledku měly stejně jako v předchozích letech vliv zejména výnosy z finančního umístění. Projevil se rovněž pokles administrativních nákladů firmy," uvedl předseda představenstva ČP Ladislav Bartoníček.

Předepsané pojistné neživotního pojištění meziročně vzrostlo o šest procent na 26,5 miliardy korun. Nejúspěšnější bylo pojištění odpovědnosti, které u občanských pojištění vzrostlo o 26 procent a u průmyslových pojištění o 32 procent. Pojištění velkých rizik zaznamenalo nárůst o 17 procent a havarijní pojištění o deset procent.

Předpis pojistného životního pojištění klesl o 5,5 procenta na 15 miliard korun. Příčinou poklesu bylo především dočasné vyčerpání tržního potenciálu jednorázově placených pojistek, upozornil náměstek pro životní pojištění ČP Tomáš Machanec. V běžně placeném životním pojištění vzrostlo předepsané pojistné o 12 procent.

Vlastní kapitál společnosti meziročně posílil o 27 procent na 20,7 miliardy korun. Bilanční suma pojišťovny představovala 131 miliard korun, technické rezervy činily 83 miliard korun.

ČP, která spravuje přes 13 milionů pojistných smluv, je největším domácím pojišťovacím ústavem s tržním podílem 36 procent. Její základní kapitál činí tři miliardy korun. Jediným akcionářem ČP je společnost PPF Group N.V.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK