Koruna odpoledne oslabila na 28,33 Kč/EUR, k dolaru posílila

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Česká měna po dopoledním posílení na 28,26 Kč za euro mírně oslabila. Po 17:00 stála na 28,33 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila na závěrečných 23,78 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách Patria Finance. Za úvodním zpevněním kurzu k hranici historického maxima stál opět překvapivý výrok českého premiéra Jiřího Paroubka.

Premiér řekl, že roční zpevňování koruny o 2,5 až tři procenta by nemělo být pro vývozce problémem. Paroubkův komentář vyvolal zájem o domácí měnu, která tak v bezprostřední reakci posílila, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Trh si zřejmě už zvykl na občasné premiérovy slovní intervence a nereaguje tak silně," zhodnotil celodenní vývoj analytik Patria Online Tomáš Vlk.

S ročním zhodnocováním koruny v průměru o 2,5 až tři procenta ročně počítá vládní strategie hospodářského růstu do roku 2013. "Měli by se s tím vyrovnat i exportéři," řekl dnes Paroubek. Koruna je nyní meziročně silnější téměř o pět procent a exportéři se bouří, že je takové tempo likvidační.

Asociace exportérů kvůli rychlému zpevňování měny o víkendu založila krizový štáb, přes který chce koordinovat úsilí o slabší kurz domácí měny a lepší podmínky pro exportéry. Posílení koruny za poslední měsíce prý vývozce připraví za rok o 15 až 20 miliard Kč, způsobí propouštění a likvidaci řady firem.

Dolar dnes výrazně ztrácel vůči euru a opět se dostal nad hranici 1,1900 USD/EUR. Nejvýznamnější událostí tohoto týdne bude pro devizové trhy čtvrteční zasedání bankovní rady Evropské centrální banky. Všeobecně se očekává zvýšení evropských úrokových sazeb, upozornil Vejmělek. Tuzemskou měnu by měl tento vývoj podle odborníků výnosově znevýhodnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK