Americké akcie dopoledne klesaly spolu s internetovým Googlem

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. února (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací šly dopoledne na Wall Street dolů spolu s emisí internetové firmy Google Inc. Finanční ředitel společnosti George Reyes dnes řekl investorům, že se růst internetového vyhledávání zpomaluje.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času snížil o 0,8 procenta na 11.005,8 bodu a index teschnologického trhu Nasdaq v 18 hodin SEČ oslabil téměř o 1,1 procenta na 2282,8 bodu.

"Google setřásl trh dolů," řekl jeden z obchodníků. Připomněl, že je to pro obchodníky nová situace, protože dosud byl Google tahounem a lídrem trhu. Akcie největšího světového internetového vyhledávače v jednu chvíli klesly o 9,5 procenta na 353,20 dolaru.

Reyes investorům na konferenci pořádané bankou Merrill Lynch řekl, že podnik bude muset najít nové cesty, jak zvyšovat příjmy. Za pondělí přitom emise Google posílila o 3,4 procenta, tedy téměř o 13 dolarů, díky optimistickému pohledu investorů na rentabilitu Googlu. Historicky nejvyšší ceny 475,11 dolaru dosáhly akcie firmy počátkem ledna.

Analytici připomínají, že na trh také dolehla zpráva o růstu ekonomiky USA na konci minulého roku. Hrubý domácí produkt rostl loni v posledním čtvrtletí rychleji, než se původně odhadovalo. Vláda revidovala růst na 1,6 z předběžných 1,1 procenta a inflace se navíc mírně zvýšila, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK