Japonské akcie po čtyřech dnech růstu klesly, dolar na minimu

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 1. března (ČTK) - Japonské akcie dnes po čtyřdenní růstové sérii oslabily, zejména kvůli akciím vývozců. Ty klesaly v obavě ze slabšího ekonomického růstu v USA, jehož příznaky dolehly v úterý na Wall Street i kurz dolaru. Ten proti japonskému jenu sestoupil na měsíční minimum.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,49 procenta na 15.964,46 bodu. Pod hranicí 16.000 bodů se tak ocitl poprvé za poslední týden.

Z exportérů klesaly výrazně tituly jako Kyocera. Investoři rovněž prodávali akcie internetových firem jako Softbank v reakci na propad americké společnosti Google. Ten vyvolalo upozornění finančního šéfa firmy na budoucí zpomalení růstu klíčového finančního zdroje, příjmů z reklam.

Na devizovém trhu dolar pod tlakem méně příznivých ekonomických údajů klesal a k jenu se dostal až na 115,45 JPY, nejníže za měsíc. Statistika o slabší průmyslové aktivitě na americkém Středozápadě a další čísla oslabila přesvědčení trhu, že centrální banka zvýší úrokové sazby ještě nejméně dvakrát.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu po propadu na minimum oživil na 115,80 JPY z úterního závěru v USA na 115,74 JPY. Dolar k euru zůstal bez větší změny kolem 1,1930 USD. Euro k jenu mírně zpevnilo na 138,20 JPY z předchozích 137,98 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK