Koruna je klidná na 28,32 Kč/EUR, k dolaru dále posílila

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. března (ČTK) - Obchodování s českou měnou je dnes klidné. Vůči euru je kurz stabilní kolem 28,32 Kč/EUR. Trhy čekají, zda Evropská centrální banka ve čtvrtek zvýší úrokové sazby. K dolaru koruna pokračuje ve zpevňování a dostala se již na 23,72 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

V úterý koruna přechodně zpevnila až na 28,26 Kč/EUR, tedy do blízkosti svého maxima. Důvodem bylo prohlášení premiéra Jiřího Paroubka, že si exportéři musí na posilující korunu zvykat. Poté se však opět vrátila na slabší hodnoty. Podle Tomáše Vlka z Patria Online si již trh zřejmě zvykl na občasné premiérovy slovní intervence a nereaguje tak silně.

Slovenská koruna se včera dostala na nejsilnější hodnoty v historii poté, co tamní centrální banka překvapivě zvýšila sazby o půl procentního bodu. Zpevňování by mohlo pokračovat i dnes, stejně jako u polského zlotého, což by mohlo pomoci i české měně. "Koruna ale podle našeho názoru do čtvrtečního zasedání ECB i tak nesebere dostatek odvahy k útoku na nová životní maxima," uvedl Zdeněk Šafka z ČSOB.

Rychlé posilování koruny v posledních měsících se nelíbí českým vývozcům. Ti za své zboží dostávají v přepočtu méně peněz a snižují se jim zisky. Podle asociace exportérů dosáhnou roční ztráty 15 až 20 miliard Kč, což způsobí propouštění a likvidaci řady firem. Asociace kvůli tomu založila krizový štáb, přes který chce koordinovat úsilí o slabší kurz domácí měny a lepší podmínky pro exportéry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK