EK kritizovala Polsko za příliš vysoké rozpočtové schodky

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes kritizovala Polsko za vysoké rozpočtové schodky. Podle eurokomisaře Joaquina Almunii je plán na snižování schodku veřejných rozpočtů pod nutná tři procenta, nastíněný v polském konvergenčním plánu, nevyhovující a polská vláda by jej měla předělat. Snížení schodku je klíčové pro přijetí eura, které se tak Polsku stále vzdaluje.

Deficit veřejných rozpočtů loni v Polsku dosahoval 4,7 procenta a letos se má snížit o pouhých 0,1 procentního bodu na 4,6 procenta. V roce 2008 by měl dosahovat 3,7 procenta, přičemž například Česku se daří držet schodek právě kolem vyžadované úrovně tří procent a situace by se měla v následujících letech ještě zlepšit, aby tak ČR mohla v roce 2010 přijmout evropskou společnou měnu.

Polsko navíc neplní doporučení Rady ministrů EU, která mu uložila, aby do roku 2007 přijalo zásadní opatření ke zlepšení stavu veřejných financí. "Je zřejmé, že Polsko přijetí odpovídajících opatření do termínu, který mu uložila Rada ministrů EU, neplánuje," uvedl Almunia. Zároveň polskou vládu varoval, že neplnění podmínek EU může mít dalekosáhlé důsledky. Mimo jiné i zastavení dotací z evropských fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK