Cyrrus:Fúzí Telecomu a Eurotelu vzroste hodnota firmy o desetinu

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. března (ČTK) - Spojením telekomunikační firmy Český Telecom a mobilního operátora Eurotel se zvýší hodnota firmy o desetinu. Telecom oznámil očekávání pozitivních synergických efektů v oblasti provozních nákladů ve výši 17,5 až 19,6 miliardy korun, v přepočtu 54 až 61 korun na akcii, uvedl pro ČTK analytik brokera Cyrrus Petr Bártek. Firma CAIB pak zvýšila ocenění akcií Telecomu na 600 korun. Kurz akcií Telecomu před 13:00 na burze vzrostl o tři procenta na 544,3 koruny.

Příznivé dopady spojení navážou na loňské převzetí Telecomu španělskou Telefónikou. Firma odbourá například dvojité zasílání výpisů a informačních materiálů zákazníkům, zeštíhlí prodejní a servisní strukturu, předpokládá sjednocení a zefektivnění vnitřních informačních procesů a s tím i snížení ostatních administrativních nákladů, jmenoval analytik.

"Oznámené plány synergií v provozních nákladech považujeme za velice ambiciózní a jednoznačně pozitivní," shrnul Bártek. CAIB spolu s vyšší cenou doporučila investorům akcie Telecomu nakupovat. Firma Atlantik FT pak potvrdila u Telecomu dlouhodobé doporučení "koupit". "Podle našeho názoru bude nyní v jedné účetní rozvaze zhruba 20 miliard korun zadržených zisků Eurotelu. To hodnotíme pozitivně," shrnul analytik Atlantiku Milan Vaníček. Analytici Patria/KBC naopak u Telecomu radí investorům prodávat při cílové ceně 510 korun.

Telecom by měl také zvýšit výnosy díky vzájemnému doplňování nabídky fixních a mobilních služeb a nižší ztrátovosti zákazníků. Křížové prodeje produktů obou firem ale již běží a proto Bártek nepředpokládal významný účinek na tržby. Přejmenování společnosti by dle Bártka měla přijít na asi 300 milionů korun, tedy 0,9 Kč na akcii. "Změna názvu společnosti by pak neměla mít významný dopad na její tržní pozici," mínil.

Telecom a mobilní operátor Eurotel se spojí a vytvoří jeden podnik Telefónica O2 Czech Republic. Představenstvo to navrhne valné hromadě, která se sejde 27. dubna. Na tiskové konferenci to dnes sdělil generální ředitel Telecomu Jaime Smith. Nová společnost by měla vzniknout v polovině letošního roku. Smith vyčíslil přínos fúze s Eurotelem na zhruba 300 milionů eur (asi 8,5 miliardy korun). Akcie Telecomu zůstanou na burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK