RM-Systém se částečně zotavil i díky Telecomu

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. března (ČTK) - Mimoburzovní RM-Systém se ve středu částečně zotavil z příkrého úterního propadu. Významnou měrou k tomu napomohl Český Telecom oznámením fúze s Eurotelem. Akcie Telecomu zastavily dvoudenní sestup a vyrostly o 2,42 procenta na 545,9 koruny. Index třiceti předních akcií PK 30 si pak polepšil o 0,53 procenta na 2584,8 bodu, uvedl RM-Systém.

Spojením Telecomu s mobilním operátorem a nynější dceřinou společností Eurotel vznikne podnik s názvem Telefónica O2 Czech Republic. Podle analýz obchodníků s cennými papíry se fúzí zvýší hodnota společnosti. Akcie nové firmy zůstanou na domácích trzích.

Obchodování s akciemi Telecomu bylo na více než hodinu přerušeno v době, kdy se ještě nevědělo, co se bude přesně dít. Nákupy a prodeje se obnovily až poté, co se s novinkou seznámili obchodníci a investoři. Možná i kvůli tomu byl Telecom podle objemu až třetí na trhu za akciemi firem ČEZ a Severočeské doly.

Nejaktivnější akcie ČEZ posílily o 0,93 procenta na 837,2 koruny při objemu 4,6 milionu korun. Cena emise Severočeských dolů stagnovala na kurzu 1791 korun s obchody v hodnotě 2,7 milionu korun; Telecom vykázal 1,3 milionu korun.

Celkem změnily majitele cenné papíry za letos zhruba průměrných 9,8 milionu korun po úterní hodnotě 14,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK