Americké akcie dopoledne rostly s ropou a hi-tech podniky

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. března (ČTK) - Americké akciové trhy dopoledne rostly díky ropným firmám, kterým pomohly nahoru vyšší ceny ropy. Před polednem se zájem investorů stočil k technologickým firmám, protože softwarový Autodesk a další podniky zveřejnily lepší výsledky hospodaření, než se očekávalo.

Dow Jonesův index v poledne vzrostl o 0,6 procenta na 11.055,5 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,1 procenta na 2307 bodů.

Dubnový kontrakt americké lehké ropy podražil o 54 centů na 61,95 dolaru po zprávě o týdenním vývoji ropných rezerv ve Spojených státech. Akcie ropné skupiny Exxon Mobil se zvýšily o 0,7 procenta na 59,81 dolaru a Exxon se zařadil mezi hlavní pozitivní faktory na trhu.

"Jsme na konci výsledkové sezony a výsledky, které jsem dnes viděl, šly nahoru pěkně," řekl portfoliový manažer investiční společnosti Stephens Capital Management. "Obecně byla čísla v celé šíři trhu vyšší, než se očekávalo, a čtvrtletí to bylo dobré," dodal.

Trhu Nasdaq pomohly akcie softwarové firmy Autodesk, která vedle solidního výsledku zvýšila i odhady na rok 2007. Emise podniku pak vyskočila o 11 procent na 41,77 dolaru. Díky výsledkové zprávě a příznivému výhledu šly výrazně nahoru i akcie oděvní maloobchodní sítě American Eagle Outfitters, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK