Putin: Smlouvy o dodávkách plynu a ropy do ČR prodloužíme

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. března (ČTK) - Rusko začne připravovat prodloužení smluv o dodávkách plynu a ropy do České republiky. Po setkání s prezidentem Václavem Klausem to na tiskové konferenci prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vzájemný obchod a investice mezi oběma státy by podle něj měly být větší. České firmy a odborníci prý mají v Rusku šanci účastnit se například strojírenských projektů.

"Nevidíme vůbec žádné překážky," uvedl Putin k plánu prodloužit vzájemné smlouvy o dodávkách těchto dvou klíčových energetických surovin. Experti podle něj nyní začnou pracovat na příslušných textech smluv.

"Máme velký zájem na stabilních a spolehlivých dodávkách ropy a plynu," uvedl Klaus a ocenil příslib ruského prezidenta. Energetické dodávky by se podle něj měly obecně co nejvíce depolitizovat tak, aby se z nich stal normální byznys založený na standardních ekonomických vztazích.

Česká republika je podle Putina důležitý obchodní partner Ruska. Potvrzuje to prý i nárůst vzájemného obratu, který se za poslední čtyři roky zvýšil dvakrát. Za důležité označil i vzájemné podnikatelské investice. Rusové podle něj v ČR investovali 500 milionů dolarů (asi 12 miliard Kč), Češi v Rusku zhruba 70 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč). "Ani jedno, ani druhé nestačí," řekl s tím, že Češi mají šanci především na projektech ve strojírenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK