Japonské akcie ve čtvrtek klesly, jen mírně oslaboval

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 2. března (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily. Trh táhly dolů hlavně ocelárenské společnosti v čele s JFE Holdings, která revidovala směrem dolů odhad letošního zisku. Hlavní index Nikkei klesl o 54,7 bodu, tedy 0,34 procenta, a uzavřel na 15.909,76 bodu.

Analytici upozorňují, že investoři nyní nemají velký zájem o nové nákupy. Pravděpodobně čekají na páteční zveřejnění zprávy o vývoji inflace. Centrální banka přislíbila, že stabilní růst spotřebitelských cen by mohl znamenat změnu v její měnové politice, tedy zvýšení sazeb. V prosinci ceny již druhý měsíc za sebou rostly.

Japonský jen ve čtvrtek v Asii mírně oslaboval. Americkou měnu podpořila pozitivní zpráva o aktivitě ve zpracovatelském sektoru USA. Ta potvrdila, že americká centrální banka by do poloviny letošního roku mohla ještě dvakrát zvýšit sazby. K ziskům dolaru vůči jenu přispělo i to, že mezi obchodníky roste nervozita před zprávou o vývoji inflace v Japonsku.

V závěru asijského obchodování dolar k jenu stoupl na 116,30 JPY ze středečních newyorských 116,10 JPY. Euro k jenu nepatrně stouplo na 138,65 JPY a k dolaru zůstalo beze změny na 1,1925 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK