Paroubek: Rusko vloží část peněz z drahé ropy do projektů v ČR

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. března (ČTK) - Rusko vloží část peněz získaných z rekordně drahé ropy do projektů v České republice. Po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to dnes novinářům řekl premiér Jiří Paroubek. Projekty podle něj budou především v oblasti kulturní a vědeckotechnické.

Prezident Putin podle Paroubka nabídl, že by část peněz, které Rusko získává v důsledku ohromného nárůstu cen ropy a zemního plynu, mohla plynout do návratných projektů do ČR. "Já jsem přesvědčen, že takto mohou připlynout do ČR velké částky peněz do projektů především v oblasti vědeckotechnické," řekl Paroubek s tím, že by projekty měly význam pro obě země.

Dnešní jednání se podle premiéra týkala především oblasti obchodní výměny, investic a obecně vzájemných hospodářských vztahů, které prý mají velkou budoucnost. Paroubek připomněl loňský nárůst exportu českého zboží do Ruska o 46 procent na 4,3 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun). "V dalších letech lze očekávat další silné nárůsty exportu z Česka do Ruské federace," řekl.

Paroubek s Putinem rovněž hovořil o prodloužení smluv na dodávky ruské ropy a plynu do ČR. Putin toto prodloužení slíbil již ve středu při jednání s prezidentem Václavem Klausem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK