Hyundai stále neoznámila, zda v Česku postaví novou továrnu

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. března (ČTK) - Vedení jihokorejské automobilky Hyundai Motor stále neoznámilo, zda bude v České republice investovat zhruba 800 milionů eur (22,4 miliardy korun) do výstavby nového závodu. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban po únorovém závěrečném jednání se zástupci automobilky předpokládal, že dohoda o umístění této obří investice v ČR by mohla být uzavřena do zahájení ženevského autosalonu, který dnes otevřel své brány pro veřejnost.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinace posunutí termínu rozhodnutí společnosti Hyundai o umístění investice není důvodem ke znepokojení. "Tento termín (zahájení autosalonu) nebyl nijak závazný. Obě strany se v únoru pouze shodly na tom, že by bylo dobré investici oznámit na autosalonu v Ženevě," řekl Mravinac.

Dodal, že MPO nemá žádné informace o případných problémech, které by mohly podpis memoranda o investici Hyundai v ČR zkomplikovat. "Stále čekáme na oficiální vyjádření Hyundai. Vzhledem k tomu, že chce Hyundai výrobu v nové továrně zahájit co nejdříve, tak předpokládáme, že nebude své rozhodování nijak výrazně protahovat," podotkl Mravinac.

Viceprezident Hyundai pro Evropu Gerry Dorizas ve středu agentuře Reuters řekl, že výstavba montážního závodu Hyundai v ČR je na dosah. "V tuto chvíli jsme velmi blízko," uvedl Dorizas a dodal, že on sám věří v úspěšné završení tohoto projektu.

V minulých dnech se v maďarských médiích objevila zmínka o tom, že o výstavbě závodu s automobilkou jedná také Maďarsko. Dorizas ale takovým informacím nepřikládá větší váhu. "Konečné rozhodnutí jsme ještě neučinili, ale já si myslím, že Hyundai věří v nalezení situace, která bude výhodná pro obě strany," prohlásil.

Zástupci automobilky Hyundai jednali o podmínkách investice v polovině února v Praze. Česká strana podle Urbana předložila konečnou verzi návrhu podmínek a nyní je nutné počkat na rozhodnutí vedení Hyundai. Vláda už dříve odhadla, že továrna Hyundai by zvýšila růst české ekonomiky o více než jedno procento.

Hyundai o záměru postavit nový montážní závod v ČR informoval loni v září. Investici tehdy odhadl na miliardu eur (asi 28 miliard Kč) a od roku 2008 by chtěl v továrně vyrábět asi 300.000 vozů ročně. Podle nedávného vyjádření Urbana by se investice Hyndai měla pohybovat kolem 800 milionů eur (zhruba 22,4 miliardy korun).

Nový závod by měl stát v průmyslové zóně v Nošovicích na severu Moravy. Továrna má přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by pak mohlo podle odhadu agentury CzechInvest vzniknout více než 10.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK