Koruna po zvýšení sazeb ECB klesla o 15 haléřů na 28,47 Kč/EUR

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. března (ČTK) - Česká měna v reakci na zvýšení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou oslabila o 15 haléřů na 28,47 Kč za euro, kde stála před 17:00. Vůči dolaru se koruna pohybovala okolo 23,74 Kč/USD, kde ji zastihl závěr obchodování. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

ECB v souladu s tržním očekáváním zvýšila klíčovou repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,50 procenta. Na následné tiskové konferenci šéf banky Jean-Claude Trichet uvedl, že ECB vidí inflační rizika a že revidovala inflační prognózu pro příští rok směrem vzhůru.

Koruna poté oslabila během necelých dvou hodin. "Investoři se začali bát, že korunové úrokové sazby jsou v porovnání s eurozónou příliš nízké," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Při pohledu na kurz z většího nadhledu je však podle něj vidět, že zatím o žádné dramatické oslabení nešlo.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek připomněl, že tuzemská měna se po celý únor držela v pásmu mezi 28,25 a 28,60 Kč/EUR, ze kterého se zatím nedostala. "A pro závěr týdne ani nečekáme, že by se na tom něco změnilo," poznamenal.

V úterý koruna přechodně zpevnila až na 28,26 Kč/EUR, tedy do blízkosti svého historického maxima. Důvodem bylo prohlášení premiéra Jiřího Paroubka, že si exportéři musí na posilující korunu zvykat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK