MfD: Češi mají šesté nejvyšší výdaje na elektřinu v EU

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. března (ČTK) - Pro české domácnosti jsou ceny elektřiny vzhledem k životní úrovni jedny z nejvyšších v Evropské unii. Platby za elektřinu nejvíc zatěžují Slováky, Portugalce a Lotyše. České domácnosti jsou podle výdajů na šestém místě. S odvoláním na studii poradenské společnosti PA Consulting o tom informuje Mladá fronta Dnes. Naopak nejmenší zátěž představují účty za elektřinu pro Dány, Švédy a Finy.

Generální ředitel elektrárenské firmy ČEZ Martin Roman namítá, že tuzemská elektřina naopak patří k nejlevnějším v Evropě. Pokud se platby přepočítají na eura, platí Češi skutečně jednu z nejnižších cen. Průměrnou českou rodinu stojí elektřina ročně bez daní přes 7700 korun, zatímco německou stojí téměř dvojnásobek, uvádí deník.

Výpočet PA Consulting však vychází z ukazatele standardu kupní síly, který odráží hodnotu měny a ceny zboží v dané zemi. Podle tohoto propočtu jsou na tom v EU nejhůř slovenské domácnosti, Česko zaujímá šesté místo, za ním je Litva následovaná Německem.

Domácnosti mají od ledna možnost přejít k jinému dodavateli. Ze studie však vyplývá, že se to nevyplatí. "Změnou dodavatele elektřiny mohou domácnosti uspořit jen desítky až stovky korun za rok, záleží na výši spotřeby," uvedla Kateřina Dobešová z PA Consulting. Kromě ČEZ jsou velkými dodavateli proudu Pražská energetika v Praze a E.ON na jihu země.

Energetický regulační úřad podle svého předsedy Josefa Fiřta není spokojen s tím, jak trh s elektřinou pro domácnosti funguje. "Zásadním problémem je, že není příliš z čeho vybírat," uvedl Fiřt. Lidé si podle něj mohou vybrat v podstatě jen mezi ČEZ, Pražskou energetikou a E.ON, ale samy tyto firmy se zákazníky lákat nesnaží.

O domácnosti jako zákazníky nemají zájem ani nezávislí obchodníci s elektřinou. "Nemáme pro ně žádnou efektivní nabídku. Podle propočtů, které máme, bychom museli získat alespoň 100.000 domácností, aby se to vyplatilo," řekl MfD Jiří Michalík ze společnosti Morava-Chem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK