HN: České zemědělství loni vykázalo zisk přes 7,6 miliardy korun

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. března (ČTK) - České zemědělství je už dva roky, tedy právě od vstupu do EU, v zisku. Za loňský rok vykázalo zemědělství zisk přes 7,6 miliardy korun, zatímco o rok dřív to bylo přes osm miliard. S odvoláním na údaje Českého statistického úřadu o tom informují Hospodářské noviny.

Od roku 1990 byly výsledky tohoto odvětví horší a zemědělci byli většinou ve ztrátě. Údaje ČSÚ podle HN zároveň svědčí o tom, že i české zemědělství je stále víc závislé na dotacích a méně rozhoduje trh.

Předloňský zisk tvořily do značné míry výnosy z produkce, zatímco dotace z Bruselu byly nízké a představovaly necelé tři miliardy korun. Loni naopak ceny produktů výrazně propadly. Naproti tomu dotace z Bruselu vzrostly na téměř 13 miliard korun a miliarda korun přišla i ze státní pokladny a dotace na výrobu vzrostly téměř trojnásobně.

Právě díky těmto dotacím hlásí zemědělství výrazný zisk, píšou HN. "Je to spíš varování, než abychom jásali nad tím, že dotace rostou," cituje deník předsedu Asociace soukromého zemědělství Stanislava Němce. Stát podle něj musí přestat dotovat nadvýrobu, protože zbavit se přebytků jen stojí další peníze a ceny na trhu se přitom bortí.

Loňský zisk však zaskočil předsedu Zemědělského svazu Miroslava Jirovského, protože svaz již dříve odhadl zisk jen na 4,5 miliardy korun. "Myslím, že náš odhad je reálnější. Statistici nadhodnotili příjmy z krmných obilovin a naopak podcenili náklady na energie, hlavně na naftu. Ale souhlasím s názorem, že nebýt dotací, tak je na tom naše zemědělství bledě," dodal Jirovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK