Služby v eurozóně rostly v únoru nejrychleji za více než pět let

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 3. března (ČTK) - Odvětví služeb rostlo v eurozóně letos v únoru nejrychleji za více než pět let. Index odvětví, který sleduje zhruba 2000 firem od aerolinií po restaurace, vzrostl na 58,2 bodu z rovných 57 bodů a je tak nejvýše od září 2000.

Anketa agentury NTC Research dnes ukázala, že rostoucí poptávka přiměla firmy nabírat nové pracovní síly. Odvětví přitom představuje zhruba dvě třetiny ekonomiky 12členné eurozóny.

"Docela jasně se ukazuje, že Evropa těží ze silné světové poptávky," uvedl analytik Dario Perkins z londýnské divize ABN AMRO. "Nyní se objevují známky, že se to odrazilo i v poptávce domácí," dodal ekonom.

Počty zaměstnanců zvyšovaly firmy ve čtyřech nejsilnějších ekonomikách eurozóny, tedy v Německu, Francii, Itálii a Španělsku. Index zaměstnanosti ve službách se díky tomu v celé měnové unii zvýšil na 53,1 bodu, což je nejvyšší údaj od července 2001. "Firmy čím dál více stojí o více zaměstnanců a tíhu vyšších nákladů unesou," shrnul hlavní ekonom agentury NTC Chris Williamson.

Aktivita ve službách vzrostla i v Británii, kde index CIPS/RBS vzrostl na 58,9 bodu z 57,0 bodu a je nejvýše za téměř dva roky. V Británii se sice vznik nových příležitostí zpomalil, únorový index zaměstnanosti 51,8 bodu ale zůstal nad hranicí 50 bodů, která dělí růst od poklesu.

V rámci eurozóny se ve Francii celkový index odvětví zvýšil na 60,1 bodu, kde nebyl přes dva roky, a v Itálii dosáhl index 19měsíčního maxima. V Německu se celkový index služeb snížil na 57,8 bodu z lednových 58,1 bodu, což byl ale nejvyšší údaj za pět a půl roku, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK