ČOV chystá kvůli symbolům OH žalobu i na Tecfood

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. března (ČTK) - Český olympijský výbor zvažuje kvůli porušení zákona o ochraně olympijské symboliky žaloby na celkem tři firmy. ČOV podal návrh k soudu na předběžné opatření v případě firmy Tecfood, vyrábějící energetické nápoje. To podle mluvčího ČOV Jana Martínka znamená, že do 30 dnů od rozhodnutí musí výbor podat i standardní žalobu. Firmy však nesouhlasí a podle vyjádření jejich zástupců se ničeho nelegálního nedopustily.

Českému olympijskému výboru se nelíbí to, že na plechovkách s energetickými nápoji vyráběné Tecfoodem se nachází napodobenina olympijských kruhů, na kterou podle nich neměla firma právo.

Jednatel Tecfoodu Jaroslav Skopalík řekl, že společnost měla řádnou smlouvu s lyžařským svazem, finančně tak podporovala lyžaře a mohla symboly používat, což také zhruba rok a půl činila; během té doby ČOV prý nic nevadilo. "Najednou někdo přišel s tím, že kruhy, které jsou na plechovce, jsou příliš kruhy a ne šišaté, přičemž veškerá korespondence a doklady byly v pořádku a opravňovaly nás k používání," uvedl Skopalík.

Skopalík dodal, že vedení firmy situace "totálně otrávila". "Vůbec uvažujeme o tom, jakým způsobem budeme dál podporovat vrcholový sport. A možná budeme podporovat paralympiky, kteří jsou vděční za každé peníze a podle toho se i chovají," podotkl. Znamením jejich neviny je podle něj to, že Městský soud v Praze zatím o návrhu ČOV na předběžné opatření nerozhodl. "Kdyby to bylo tak jednoznačné, jak tvrdí ČOV, tak by nás dávno smetli jako Budvar. Ale to se nestalo," dodal.

Již dříve ČOV avizoval své odhodlání podat žalobu na Budějovický Budvar, v jehož případě výbor odhaduje údajnou způsobenou škodu v řádech desítek milionů korun. Zástupci ČOV ve středu informovali novináře, že k jejich chystané žalobě se připojí i Mezinárodní olympijský výbor a právní kroky zvažuje i oficiální dodavatel MOV a světový konkurent Budvaru, pivovarnická společnost Anheuser-Busch.

"Z provedených právních rozborů je zřejmé, že k žádnému ... porušení zákona či Olympijské charty ze strany našeho podniku nedošlo," reagoval Budějovický Budvar v zápětí.

Třetí z firem, které chce ČOV žalovat, je Pivovar Litovel. Firma uspořádala soutěž, v níž například slibovala zájezd do Turína. "Velmi vážně o podání žaloby uvažujeme," řekl mluvčí ČOV Jan Martínek. "V našem konkrétním případě mi to připadá absolutně přitažené za vlasy. Jsem přesvědčen, že jsme nikomu nezpůsobili žádnou újmu a ani nikoho nepoškodili," citoval dnes ředitele litovelského pivovaru Miroslava Koutka Olomoucký den.

Zástupci ČOV ve středu uvedli, že porušení práv na olympijské symboly zaregistrovali u zhruba 20 firem v ČR. Většina z nich po upozornění dotyčné reklamy stáhla či změnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK