ČR se chce v Brazílii podílet na výrobě cementu a etanolu

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRASÍLIA 3. března (zvláštní zpravodaj ČTK) - Navázat na tradici společných podniků na výrobu cementu v Brazílii a podílet se na budoucí produkci biopaliv má zájem český stát i soukromé firmy. Řekli to zástupci českých podnikatelů, kteří doprovázejí premiéra Jiřího Paroubka na oficiální návštěvě největší latinskoamerické země. Mezi tradiční odvětví, v nichž mají české výrobky v Brazílii dobrý zvuk, patří energetika či strojírenství.

V současnosti je v Brazílii v provozu devět velkých elektráren a 15 cementáren vybavených zařízením české nebo československé provenience. Mezi podnikatele v tomto oboru patří i jednatel společnosti Pragotec Jiří Jodas, který zároveň zastává funkci honorárního konzula v nejvýchodnějším brazilském velkoměstě Recife. "My jsme tu historicky zadali nejvíce zařízení na výrobu cementu v historii České republiky i Československa," řekl. Zařízení jeho firmy se údajně podílí 20 procenty na celkové výrobě cementu v Brazílii.

Druhým odvětvím, které má podle expertů velkou budoucnost, je výroba biopaliv v cukrovarnickém průmyslu. V Brazílii už mají velké zkušenosti s výrobou etanolu z cukrové třtiny. "Brazilský etanol by vyšel v Evropě na deset až 12 korun," odhaduje Valtr Komárek, který Paroubka na cestě po Jižní Americe doprovází jako ekonomický poradce a současně expert na země regionu. "Brazilci už v tom jedou, mají s tím zkušenosti a mají výsledky," říká.

O možnosti navázání spolupráce v tomto odvětví dnes jednali zástupci několika firem přímo na brazilském ministerstvu zemědělství. Brazílie má s tímto druhem paliva bohaté zkušenosti a dokáže jím až z poloviny nahradit benzin. Toto palivo by tak podle expertů mohlo výrazně snížit závislost zemí na ropě.

Problémem může být podle Komárka tlak českých zemědělců, aby se alternativní paliva vyráběla z vlastních zdrojů, například z řepky olejné nebo řepy, což je však dražší a přitom méně kvalitní výroba.

"Je to probouzející se kolos. Má před sebou s veškerou pravděpodobností možná 20 let vzestupu," řekl novinářům o Brazílii Komárek.

Podle něj by se české firmy dokonce mohly podílet na modernizaci brazilských přístavišť a výrobě lodí. Premiérovu delegaci doprovázejí i společnosti České loděnice a Czechoslovak Ocean Shipping, kteří se seznamují s možnostmi podnikání v daleké zemi.

Také obchodní výměna mezi ČR a Brazílií roste. V roce 2003 činil vývoz z ČR do Brazílie 50,9 milionu dolarů, loni to už bylo 187,5 milionu. Dovoz z Brazílie do Česka se zvýšil z 127,7 milionu dolarů v roce 2003 na 196,8 milionu v roce 2005. Ve skladbě dovozu z Brazílie zaujímají přední příčky zemědělské komodity jako kuřecí maso, sójový šrot, tabák, káva a ovocné šťávy.

Náměstek českého ministra průmyslu Jan Tlapa však ČTK řekl, že přístup k brazilskému trhu komplikují například silná ochrana brazilského trhu, komplikovaná legislativa vysoká míra korupce i nekonvertibilita brazilského realu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK