Sobotka v MfD: Snižování daní se kvůli příspěvkům asi zpomalí

04.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. března (ČTK) - Pokud projde parlamentem návrh na zvýšení rodičovského příspěvku, nebude moci vládní sociální demokracie snižovat daně podle svých původních představ. Mladé frontě Dnes to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Chceme snížit daň z příjmů právnických osob až k 20 procentům, možná se to teď vše zpomalí," řekl Sobotka.

Příspěvek, který dostávají rodiče od půl roku do čtyř let věku dítěte, by měl od ledna příštího roku vzrůst na víc než 7300 korun. Zvýšené příspěvky si podle odhadů ročně vyžádají ze státní pokladny zhruba 12 miliard korun. Senát však v únoru vrátil návrh novely příslušného zákona sněmovně, protože senátoři chtějí zpřesnit způsob výpočtu příspěvku.

Sobotka dále potvrdil, že ČSSD chce zavést stropy na sociální a zdravotní pojištění. "Nenavrhujeme žádné radikální snížení daňové zátěže, protože chceme dát více peněz na vědu, výzkum, školství a výstavbu dopravní infrastruktury, to všechno nezajistíme, když snížíme prudce daně," řekl. Ujistil, že vláda bude snižovat schodek rozpočtu tak, aby ČR mohla přijmout euro. Vláda zatím plánuje přijmout euro v roce 2010.

Opoziční ODS naproti tomu navrhuje výrazné snížení daní. Základem je rovná patnáctiprocentní daň. Nejsilnější opoziční strana uvažuje také o nulové sazbě daně z přidané hodnoty na potravin a ve hře snížení DPH jen u některých potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK