Šimonovský se obává, že Polsko oddálí výstavbu D47

04.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. března (ČTK) - Ministr dopravy Milan Šimonovský se obává, že se v roce 2008 nepodaří propojit českou dálnici D47 u Bohumína s polskou dálnicí A1, protože polská strana nedodrží stanovený termín. Chce se proto obrátit svůj polský protějšek a bude chtít ujištění, že Polsko přijaté závazky dodrží. Píše to sobotní Právo.

"Dopis odešleme v nejbližších dnech. Šimonovský v něm ujistí polského ministra dopravy (Jerzyho) Polaczka, že ČR je připravena dokončit celou D47 v roce 2008. A stejné ujištění bude žádat od Poláků," řekla Právu mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková. Ministra podle mluvčí znepokojily informace, podle nichž na polské straně vázne výkup pozemků pro dálnici A1.

Pozemky u polských hranic patří podle Práva zhruba stovce českých občanů. "Polským kolegům jsme připravili databázi majitelů těchto pozemků a v případě problémů okamžitě pomůžeme. Víme, že se ceny za pozemky mají pohybovat v českých relacích, tedy v přepočtu ze zlotého asi 150 korun za metr čtvereční, což je myslím velmi slušné," řekl deníku senátor a předseda kontrolního výboru pro stavbu D47 Václav Roubíček (ODS).

Dálnice D47 spojuje Lipník nad Bečvou s Ostravou a vede k hranicím s Polskem. Celý úsek měří 80 kilometrů i s přivaděči, které na trasu navazují. Celá stavba by měla stát 54 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK