Domácí akcie letos zatím hledí světu na záda

05.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Akcie na pražské burze letos zatím nenavázaly na výsledky z posledních let, kdy patřily mezi nejvýkonnější trhy světa. S ani ne pětiprocentním ziskem jsou daleko za ruskými či tureckými akciemi, které vynášejí desítky procent. Více než dvojnásobným tempem než v Praze rostou akcie v sousedním Maďarsku a Polsku. Lepší výsledky mají i některé vyspělé západoevropské či zámořské burzy, vyplývá ze statistik.

Český trh podle odborníků postihlo jen to, co předvídalo delší dobu. Pozoruhodných zhruba 40procentních ročních růstů nebylo možné dosahovat donekonečna. "České akcie posilovaly dlouho a nejsou již levné. Výrazné zpomalení růstu jsme očekávali," uvedl analytik Komerční banky Lukáš Dufek. "Růst v předchozích letech byl značný, investoři hledají levnější trhy," souhlasil analytik firmy KZ Finance Miroslav Frajt.

Ze středu Evropy se pozornost investorů posunula dál na východ. Třeba ruský akciový trh od počátku roku vyrostl o 30 procent. "Vysoké ceny ropy nejenže zvyšují zisky ropným společnostem, které mají na akciovém trhu velké zastoupení, ale také mají příznivý dopad na růst ekonomiky a rostoucí spotřebu obyvatelstva," vysvětlovala Barbara Seidlová z londýnské kanceláře ING.

V Turecku zase cenným papírům pomáhá tzv. konvergenční faktor, tedy stejný důvod, který se výrazně podepsal právě na vysokých výnosech akcií v Česku. "Turecku pomohlo zahájení rozhovorů o vstupu do EU. Investoři tak sázejí na ekonomickou konvergenci k EU," doplnila Seidlová.

Přes současné zaostávání ale není třeba akcie v tuzemsku zatracovat. "Západoevropské indexy bychom mohli i nadále porážet," mínil Frajt. Vyplatí se také nespoléhat na celý trh a spíše vybírat jednotlivé akcie. Třeba způsobem, jaký radí uplatňovat na nových trzích firma Morgan Stanley, která doporučuje sázet na podniky s vysokými dividendami. S tím souhlasil produktový manažer společnosti AWD ČR Tomáš Rampula, který za možnou velmi dobrou investici označil i fondy zaměřené na podniky dlouhodobě vyplácející dividendu.

I v následujících měsících ovšem budou podle mínění expertů patřit k hitům východní či jihovýchodní burzy. "Naše favorizované regiony jsou Rusko a Izrael," uzavřela Seidlová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK