Euro: Nájemci obchodního centra Eden podávají žalobu

05.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Sdružení nájemců obchodního centra Eden v pražských Vršovicích se rozhodlo po několika neúspěšných jednáních s vedením nákupního komplexu podat žalobu u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Domáhá se změny nájemních smluv nebo jejich zrušení. Vzhledem ke katastrofální návštěvnosti, za kterou kladou vinu managementu, jsou podle nich nájmy nepřiměřeně vysoké. Napsal to týdeník Euro ve svém pondělním vydání.

"Zástupci centra se nesnaží situaci řešit. Žaloba je poslední možností," řekl týdeníku Euro představitel nájemníků Štefan Gbúr ze společnosti CZG, která v Edenu provozuje Fluidum bar. Tisková mluvčí Carrefouru Jana Havlíčková však kritiku odmítá s tím, že společnost je s nájemci v kontaktu a na jejich podněty vždy reaguje.

Podle nájemců Eden Development neplní své sliby. Ze stanice metra Strašnická měla být k Edenu zavedena kyvadlová doprava, otevírací doba centra měla být delší a zákazníky měli být i nájemci administrativního komplexu pro 1500 lidí, ve kterém však dosud nebyly žádné prostory pronajaty.

Gbúr se proto domnívá, že nájemné 23 eur za metr čtvereční měsíčně, které včetně poplatků za služby a marketing dosahuje 30 eur (asi 860 korun), není přiměřené.

Rozhodčí soud při hospodářské komoře již několik sporů nájemců s majiteli obchodních center řeší, například v pražské Celnici nebo v Galerii Nové Butovice. Podle realitních odborníků problémy s návštěvností postihnou i další obchodní komplexy, zejména v nevhodně zvolených spádových oblastech.

Odborníci však předpokládají, že trh maloobchodních prostor bude i nadále růst. Jen za minulý rok se rozšířil o 212.000 metrů čtverečních na 1,35 milionu. Česká republika disponuje 132 metry čtverečními maloobchodních ploch na tisíc obyvatel, což je zhruba 20 procent pod průměrem Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK