Japonské akcie stouply poprvé za čtyři dny, jen prudce klesl

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. března (ČTK) - Akcie na japonské burze vykázaly první růst za čtyři obchodovací dny. Jejich hlavní index stoupl o 1,5 procenta díky růstu firmy Softbank, s níž jedná skupina Vodafone o prodeji své japonské mobilní divize. Kurz jenu prudce klesl, protože řada investorů si myslí, že japonské úroky zůstanou mnohem nižší než úroky z jiných hlavních měn.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,52 procenta na 15.901,16 bodu. Minulý týden v posledních třech seancích tento ukazatel klesal.

Akcie internetové skupiny Softbank stouply zhruba o čtyři procenta. Britský Vodafone v pátek sdělil, že jedná se Softbank o prodeji své japonské divize a že výsledek jednání je nejistý. Výrazně vzrostl i kurz Yahoo Japan, kde má Softbank 42 procent.

Kvůli obavě ze zvýšené konkurence klesly akcie domácích mobilních operátorů DoCoMo a KDDI. To však kompenzoval růst velkých koncernů jako Sony a Canon.

Kurz jenu oslabil kvůli předpokladům, že japonské úroky zůstanou ještě dlouho proti ostatním měnám nízké. Centrální banka sice možná již tento týden ukončí dodávání zvýšeného množství peněz do oběhu, úroky však jsou nyní na nule a ještě nějakou dobu se nezvýší. Euro navázalo na růst z minulého týdne a stoupl k dolaru na měsíční maximum.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru klesl na 116,91 JPY z pátečního závěru 116,37 JPY. Euro k dolaru stouplo až na 1,2094 USD a v tokijském závěru bylo na 1,2064 USD po pátečních 1,2036 USD. Jen k euru klesl na 141,06 JPY z pátečních 140,09 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK