Největší evropská banka HSBC loni vytvořila rekordní zisk

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. března (ČTK) - Největší evropská banka HSBC Holdings z Británie loni zvýšila zisk před zdaněním o 11 procent na 21 miliard dolarů. Jde o rekordní výsledek, uvedla dnes banka. Zisk překonal očekávání analytiků a akcie HSBC díky tomu vzrostly o 1,8 procenta na 993 pencí. Tržní hodnota banky tak činí kolem 112 miliard liber, tedy téměř 200 miliard dolarů.

Zisk HSBC před zdaněním dosáhl 20,97 miliardy dolarů, ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali profit na 20,56 miliardy. Provozní příjmy vzrostly o deset procent na 61,7 miliardy, ale provozní náklady se zvýšily o 11 procent na 29,5 miliardy dolarů kvůli investicím a nárůstu špatných úvěrů.

HSBC je třetí největší bankovní skupina světa, která podniká v 77 zemích. Banka dodala, že růst jí zajistila divize osobních finančních služeb, která vede spořící účty, nabízí hypotéky a další služby více než stovce milionů zákazníků. Zisk divize vyskočil o 17 procent na 9,9 miliardy dolarů. V divizi korporátního a investičního bankovnictví ale zisk klesl o 2,4 procenta na 5,16 miliardy dolarů.

Banka ve výsledkové zprávě dodala, že krátkodobý výhled pro její podnikání je příznivý, dlouhodobé vyhlídky jsou ale nejisté. Obavy vyvolává nevyvážená bilance světového obchodu a penzijní programy velkých světových firem, v nichž chybějí peníze, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK