EK chce po Španělsku vysvětlit, proč chrání Endesu před převzetím

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. března (ČTK) - Evropská komise žádá Španělsko o vysvětlení, proč se rozhodlo zamezit německému koncernu E.ON v převzetí největšího španělského výrobce elektřiny Endesa. Španělská vláda se tak rozhodla na základě speciálního zákona, který může německé firmě v Endese omezit hlasovací práva na pět procent. Podle mluvčího EK Olivera Drewese existují obavy, že tento zákon může porušovat evropskou legislativu o volném pohybu kapitálu. Španělsko má deset dní na odpověď.

Pokud by španělská vláda neodpověděla, nebo její vysvětlení nebylo dostatečné, může celá věc skončit až zahájením procedury pro porušení práva a doputovat až k Evropskému soudu. Postup španělské vlády však není v Evropě ojedinělý. Podobný zákon uplatňují i Francouzi. Umožňuje jim chránit 11 "strategických" sektorů. Postup francouzské vlády se rovněž ocitl pod palbou kritiky Evropské komise. Francie se tak vystavuje podobné hrozbě jako Španělsko.

Právě rostoucí protekcionismus v evropském hospodářství může podle odborníků a některých evropských činitelů výrazně poškodit konkurenceschopnost EU. Prosazování národních zájmů může výrazně narušit takzvaný jednotný vnitřní trh, který je pilířem celé evropské ekonomiky. Situaci navíc v posledních dnech vyhrotil spor o chystanou fúzi francouzských energetických společností Gaz de France a Suez. Francouzská vláda chce spojením firem zabránit převzetí Suezu italskou společností Enel.

E.ON za Endesu nabídl 29 miliard eur a převýšil tak nabídku domácí plynárenské skupiny Gas Natural.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK