ÚOHS: Hradec Králové porušil zákon o veřejných zakázkách

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. března (ČTK) - Magistrát v Hradci Králové porušil zákon o zadávání veřejných zakázek a hrozí mu pokuta 750.000 korun. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zkoumal městský tendr na zajištění svozu a likvidace odpadu. Podle ÚOHS jde o druhou největší pokutu za zadávání veřejných zakázek.

Soutěž, kterou město vyhlásilo loni na podzim, vyhrála tuzemská pobočka dánské společnosti Marius Pedersen. Druhého účastníka tendru, rakouskou firmu AVE CZ odpadové hospodářství, město ze soutěže vyřadilo pro nesplnění podmínek. AVE chtělo ročně za zakázku necelých 38 milionů korun, Marius vypočítal cenu na více než 50 milionů.

Již v loni únoru vyhrála Marius Pedersen výběrové řízení na založení společné svozové firmy Hradecké služby. Společnost patří mezi lídry v oboru svozu a likvidace odpadů v České republice. Po celé zemi má skupina Marius Pedersen téměř 40 provozoven, zaměstnává přes 1000 lidí a obsluhuje asi 1,5 milionu Čechů. V roce 2004 měla obrat asi 3,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK