ČSÚ: Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 11,2 miliardy Kč

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 11,2 miliardy korun. Důvodem je především úspěšný vývoz strojů a dopravních prostředků. Proti loňskému lednu je přebytek o 0,7 miliardy Kč nižší, uvedl Český statistický úřad. Analytici výrazný přebytek vývozu nad dovozem předpokládali.

ČSÚ zároveň snížil přebytek zahraničního obchodu za loňský rok o 1,5 miliardy Kč na 40,4 miliardy korun. Loňský přebytek byl první v historii ČR, letos analytici očekávají jeho prohloubení až na dvojnásobek.

Vývoz se v lednu meziročně zvýšil o 11,2 procenta. Dovoz však vzrostl ještě výrazněji o 12,8 procenta a překonal tempo růstu exportů poprvé od dubna 2004. Kdyby v lednu nepřišlo výrazné posilování české koruny, byla by tempa růstu obchodní výměny ještě vyšší. Proti prosinci vzrostl vývoz o 2,4 procenta a dovoz o 4,4 procenta.

Na přebytku zahraničního obchodu se již tradičně nejvíce podílel vývoz strojů a dopravních prostředků. Za hranice mířily zejména automobily, výpočetní technika, stroje a zařízení k výrobě energie. O miliardu Kč se rovněž zvýšil přebytek bilance s průmyslovým spotřebním zbožím a klesl deficit se surovými materiály. Nepříznivý vliv měl opět dovoz drahé ropy a zemního plynu, polotovarů a materiálů a chemických výrobků. Zvýšil se rovněž dovoz elektrických zařízení, přístrojů, spotřebičů a výpočetní techniky.

Se státy Evropské unie má ČR již tradičně přebytkovou bilanci, která v lednu dosáhla 33,3 miliardy Kč. Nejvíce se bilance zlepšila se Španělskem, Francií, Británii či Itálií, naopak ke zhoršení došlo v obchodu s Německem, Rakouskem či Slovenskem. Se zeměmi mimo EU dosáhl schodek zahraničního obchodu 22,1 miliardy Kč. Nepříznivý vývoj pokračoval v obchodu s Ruskem, Čínou či Japonskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK