Koruna zahájila den poklesem na 28,68 Kč/EUR

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. března (ČTK) - Česká měna dnes od rána oslabuje. Koruna vůči euru oslabila o 12 haléřů na 28,68 Kč/EUR. Nepříznivě působí na kurz koruny vývoj eurodolarového trhu a oslabující okolní měny. Obchodní bilance, která v lednu skončila v souladu s očekáváním přebytkem 11,2 miliardy korun, neměla na kurz koruny významný vliv. Proti dolaru koruna rovněž oslabuje na 24 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Příštích několik hodin bude pro kurz koruny rozhodujících," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance. Podle ní na korunu nyní působí více negativních faktorů než pozitivních, což povede v dalších dnech spíše k oslabení koruny k hranici 28,80 Kč/EUR.

Rovněž k dolaru by měla koruna nadále oslabovat. Podle Šichtařové totiž dojde kombinaci dvou nepříznivých faktorů. "Jednak bude s větší pravděpodobností oslabovat koruna k euru, jednak bude oslabovat euro k dolaru, protože v USA se začíná rozmáhat názor, že úrokové sazby v USA by mohly letos vzrůst až nad pět procent, což by bylo pro dolar velmi příznivé," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK