Vývoj amerického akciového trhu byl dopoledne smíšený

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - Americké akcie se dopoledne pohybovaly oběma směry. Dolů táhly trh obavy o vývoj zisků firem kvůli slabšímu odhadu výrobce čipů Texas Instruments. Naopak velké společnosti si vedly dobře, což vytáhlo nahoru hlavní Dow Jonesův index.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) hlavní index stoupl o 0,15 procenta na 10.975 bodů. Index Standard & Poor's 500 však oslabil o 0,13 procenta na 1277 bodů a index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu klesl 0,57 procenta 2273 bodů.

Lépe se vedlo pouze velkým společnostem na trhu. Důvodem jsou obavy z růstu úrokových sazeb. Analytici upozorňují, že akcie firem s velkou tržní kapitalizací si v době, kdy zpomaluje ekonomický růst a tempo zvyšování zisků společností, většinou vedou lépe než menší podniky.

Firma Texas Instruments, přední dodavatel čipů pro mobilní telefony, dnes zvýšila dolní rozmezí svého odhadu růstu zisku. Změna odhadu však zaostala za očekáváním analytiků, což způsobilo pokles akcií společnosti. Odhad přišel týden poté, co čipová jednička Intel varovala, že její čtvrtletní příjmy budou nižší, než se původně domnívala, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK