Počet návrhů na konkurz loni poprvé po čtyřech letech vzrostl

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - V České republice loni poprvé od roku 2001 stoupl počet návrhů na konkurz. Bylo jich podáno 3882, takže se jejich počet proti předchozímu roku zvýšil o 239. Vyplývá to z informací pražské pobočky společnosti Creditreform. Vyřízených žádostí Creditreform eviduje za loňský rok 4870, tedy o 92 více než v roce 2004.

V nových východoevropských členských státech Evropské unie je situace mírně klesající, avšak v jednotlivých státech se vyvíjí odlišně. Největší pokles konkurzních případů vykazují Lotyšsko a Polsko, bankrotů naopak přibylo v Litvě a ve Slovinsku.

Nejednotná tendence je podle Creditreformu i v západní Evropě. Šest ze sledovaných západoevropských zemí vykazuje přírůstek podnikových insolvencí. Na předním místě je Rakousko s nárůstem o 15,3 procenta. Nárůst insolvencí v dvouciferném řádu hlásí také Řecko. V Německu počet podnikových insolvencí v roce 2005 poprvé po několika letech opět klesl, bylo jich o 3,5 procenta méně než v roce 2004.

Důvod spočívá na jedné straně v mírném zlepšení konjunktury, v tomto případě zvláště v zahraničním obchodě, a na druhé straně v posílení finanční situace větších podniků, připomíná Credireform.

Počet osobních insolvencí je patrný ve většině sledovaných zemí. Nejvyšší vzrůst osobních insolvencí Creditreform uvádí v Británii, kde insolvence soukromých osob stouply o 34,2 procenta a pohybují se zhruba o 30 procenta výše než během recese počátkem 90. let.

"Britské domácnosti jsou dnes zadluženy tak, jako dosud nikdy předtím," konstatuje Creditreform, která patří k předním mezinárodním společnostem a pro své klienty dodává hospodářské informace, přebírá vymáhání pohledávek a poskytuje další informační služby. Svou činnost zajišťuje Creditreform v rámci sítě čítající více než 180 kanceláří po celé Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK