Americké akcie kvůli obavám z růstu sazeb oslabily

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích v úterý klesaly kvůli obavám, že Američané ještě budou pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. To nejvíce uškodilo technologickým titulům, zatímco nejlepší akcie se ztrát zbavily. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, kterému by vyšší úroky pomohly.

Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, zpevnil o 22,10 bodu a den uzavřel se ziskem 0,20 procenta na 10.980,69 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale o 0,77 procenta oslabil a uzavřel na 2268,38 bodu. Index S&P 500 klesl o 0,19 procenta na 1275,88 bodu.

Technologie stáhla dolů i společnost Texas Instruments, která sice zvýšila spodní hranici pásma odhadovaných tržeb, ale celkově svým výhledem do budoucna trh nenadchla. Kvůli předpokladu vyšších úroků se zvýšil výnos dluhopisů.

Dobře si nevedly ani akcie energetických společností, které doplatily na pokles cen ropy. Ty se v úterý snižovaly, protože trh nepředpokládá, že by kartel vývozců OPEC na své dnešní schůzce ve Vídni změnil těžební kvóty. Představitelé kartelu už dali najevo, že těžbu nesníží, i když se obávají poklesu poptávky v jarních měsících.

"Náladu na trhu vyjadřuje vysoký stupeň opatrnosti. Když se dostaví výprodej, je to skoro jako řetězová reakce," přiblížil situaci na trhu hlavní analytik společnosti A.G. Edwards Al Goldman. Ztráty se potom kupí a s dalším poklesem přichází další výprodej.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, kterému prospěl komentář prezidenta Federální rezervní banky v St. Louis Williama Poolea. Ten řekl, že pokud bude ekonomika dál vykazovat takovou sílu jako dosud, bude možná třeba ještě zvýšit úrokové sazby. Základní úrok je teď v USA na 4,5 procenta.

"Každý teď přehodnocuje, kam by Fed až mohl ve zvyšování úroků zajít. Zcela nepochybně do června počítají s pětiprocentní sazbou a do konce srpna je možné, že bude základní úrok na 5,25 procenta," řekl analytik devizového trhu v bance JP Morgan Ken Landon. Tyto předpoklady jsou podle něj pro dolar jako voda na mlýn.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1878 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,2020 USD. Vůči japonskému jenu vystoupil na 117,93 ze 117,55 JPY, zatímco euro k jenu kleslo na 140,10 z předchozího kurzu 141,39 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK