Meziroční inflace se v únoru nepatrně snížila na 2,8 procenta

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Meziroční inflace se v únoru nepatrně snížila na 2,8 procenta z lednových 2,9 procenta. Zdražovaly především zimní dovolené, ale i pohonné hmoty a čerstvá zelenina. Naopak klesaly ceny oblečení a obuvi, telekomunikačních služeb nebo ovoce. Proti lednu se ceny v obchodech zvýšily o 0,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Za pobyt na horách lidé v únoru zaplatili o čtyři procenta více než v lednu. Mírně podražilo i teplo a teplá voda a nepatrně dražší byly závodní jídelny a restaurace. Vzrostly také poplatky v domovech důchodců. Po čtyřech měsících poklesu se otočil vývoj cen pohonných hmot, které podražily o půl procenta.

Kvůli snížení poplatku za zřízení pevné telefonní linky a většímu množství volných minut se snížily ceny v telekomunikacích. Poklesly i ceny ovoce, olejů a tuků či masa, pekárenských výrobků a obilovin. Naopak za čerstvou zeleninu lidé zaplatili téměř o šest procent více než v lednu. Celkově se ceny zboží v minulém měsíci nezměnily, ceny služeb vzrostly o 0,3 procenta.

Na meziroční růst cen nejvíce působilo zdražování energií. Zemní plyn byl proti loňskému únoru dražší o 25,4 procenta, elektřina o devět procent a teplo a teplá voda téměř o 11 procent. Tempo růstu cen pohonných hmot zrychlilo na 13,9 procenta. Ceny ubytovacích služeb se kvůli zdražení studentských kolejí meziročně zvýšily téměř o pětinu.

Stále výhodnější jsou naopak pro Čechy nákupy oblečení a obuvi. Téměř o pět procent za poslední rok poklesly i ceny velkých přístrojů pro domácnost a drobných spotřebičů. Mírně levnější je i většina druhů potravin a nealkoholické nápoje.

V oddílu pošty a telekomunikace se růst cen z lednových 15,5 procenta propadl na nulu. Důvodem bylo jednorázové zvýšení cen loni v únoru. Ceny všech služeb úhrnně vzrostly o 3,7 procenta, ceny zboží o 2,3 procenta.

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR lehce nadprůměrná. Nejrychleji rostou ceny v Lotyšsku (v lednu o 7,6 procenta), na Slovensku přesáhla lednová inflace čtyři procenta. Naopak v Polsku nebo Švédsku se ceny meziročně zvýšily jen zhruba o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK