Koruna zahájila den poklesem na 28,77 Kč/EUR

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Česká měna zahájila den mírným oslabováním. Vůči euru se koruna kolem 10:00 obchodovala za 28,77 Kč/EUR. Zveřejněné výsledky únorové nezaměstnanosti i inflace nemají podle ekonomů na kurz koruny významný vliv. Koruna je spíše pod vlivem okolních regionálních měn, které stále oslabují. Proti dolaru koruna stagnuje na 24,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance bude v nejbližším období koruna váhat, zda prolomit hranici 28,80 Kč/EUR. "Na této úrovni řada podniků uzavírá zajištění formou forwardů proti budoucímu posilování koruny a tyto operace v důsledku vedou k dočasnému zpomalení až zastavení oslabování koruny," uvedla.

Meziroční inflace v únoru klesla na 2,8 procenta z lednových 2,9 procenta a míra nezaměstnanosti se snížila ke konci února na 9,1 procenta z lednových 9,2 procenta. Podle Šichtařové výsledky inflace byly sice mírně nižší, než se v průměru čekalo, rozdíl však nebyl velký. Údaje o nezaměstnanosti nejsou podle ní pro kurz významné.

K dolaru bude koruna podle Šichtařové v nejbližších dnech mírně oslabovat hlavně proto, že dolar k euru má prostor pro poměrně výrazné zpevnění. "Do dvou týdnů by se tak kurz mohl posunout až k 24,50 Kč/USD," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK