OPEC nechal těžbu beze změny, aby zchladil vysoké ceny ropy

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 8. března (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nechá v nejbližších týdnech těžbu ropy beze změny na úrovni 28 milionů barelů denně, protože ceny jsou nadále vysoké. Rozhodnutí ministrů členských zemí potvrdil odpoledne prezident OPEC Edmund Daukoru. Ropný kartel sice na jaře čeká tradiční oslabení poptávky, napětí v různých ropných oblastech však bude udržovat ceny na příliš vysoké úrovni, domnívají se ministři.

OPEC nechal limit těžby pro deset členských zemí bez Iráku tam, kde je od června 2005. Ministři toto rozhodnutí zdůvodňují narušováním dodávek z Nigérie a Iráku a sporem o jaderný program Íránu. Kvůli tomu cena zůstává nad 60 dolary za barel.

Organizace hodlá situaci na trhu do příští ministerské schůzky 1. června v Caracasu pozorně monitorovat. Saúdský ministr Alí Nuajmí však předpověděl, že OPEC se letos vůbec nebude muset uchýlit ke snížení těžby.

Írán dnes shodou okolností poblíž vídeňského ústředí OPEC poněkud podkopal snahu organizace o zchlazení cen. Právě v době jednání ministrů OPEC řekl íránský vyjednávač u Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni Džavád Vaídí, že Írán bude pokračovat v jaderném výzkumu a že Teherán bude možná nucen zrevidovat svůj přístup ohledně vývozu ropy, pokud se bude Západ snažit o zastavení jeho programu.

Ceny ropy po tomto prohlášení dočasně zastavily dvoudenní pokles, brzy jej však obnovily. Íránský zástupce na jednání OPEC totiž řekl, že Írán nemá v úmyslu své ropné vývozy kvůli jadernému sporu omezovat. Cena americké ropy kolem 15. hodiny byla proti úterku nižší o zhruba 60 centů a pohybovala se těsně pod 61 dolary za barel.

OPEC si je vědom, že světová poptávka ve druhém čtvrtletí zeslábne, avšak politické faktory to budou vyvažovat a situace zůstane nejistá. "Je zde zkrátka příliš mnoho geopolitických faktorů na to, abychom těžbu změnili," řekl prezident OPEC Daukoru, který je ropným ministrem Nigérie.

Někteří představitelé OPEC očekávají, že ve druhém čtvrtletí sníží slabá poptávka ceny ropy pod 60 dolarů za barel. Proti tomu však bude vedle Íránu působit násilí v Nigérii, které výrazně narušuje dodávky z této země. Ke konci roku tak čeká například kuvajtský ministr energetiky Ahmad Sabah další růst cen.

OPEC zajišťuje asi polovinu vývozu ropy, která se ve světě denně spotřebovává. Na těžbě se členové kartelu podílejí z více než třetiny. OPEC už ale teď nemá nad trhem takovou moc jako kdysi, protože ztratil manévrovací prostor a jeho nabídka převyšuje poptávku už jen nepatrně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK