Nový terminál Ruzyně odebere měsíčně hodinový výkon Temelína

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Nový terminál pražského letiště odebere měsíčně hodinový výkon Temelína. Spotřeba elektřiny Letiště Praha tak od zahájení provozu nové haly v polovině ledna vzrostla asi o 40 procent. S počtem odbavených osob a dalším rozvojem bude spotřeba podle odhadů dále stoupat, řekla mluvčí letiště Veronika Sedláčková.

Od loňského června, kdy letiště začalo v novém terminálu postupně uvádět do provozu technologie, spotřeba elektřiny narůstá. Nyní nová hala odebírá měsíční jeden milion kilowatthodin, tedy dvakrát více než obchodní dům Globus na Zličíně nebo o třetinu méně než obchodní centrum Metropole Zličín.

Starý terminál loni spotřeboval 24,577 milionu kWh. Nová hala, která k němu přibyla v polovině ledna, by měla podle předpokladů spotřebovat dalších 15 až 20 milionů kWh. Pražská energetika pro nový terminál položila dva vysokonapěťové kabely v délce téměř dvanácti kilometrů katastrem Zličína, Řep a Ruzyně. Z toho téměř pět kilometrů vedlo po území samotného letiště, řekl mluvčí energetiky Petr Holubec.

Generální ředitelka letiště Hana Černochová již dříve řekla, že provozní náklady otevřením nového terminálu výrazně narostou. Kromě vyšších nákladů na energii musel podnik například přijmout 600 nových zaměstnanců. Celkový počet pracovníků letiště se tak zvýšil o 30 procent.

Nový terminál zvýšil kapacitu letiště na 15 milionů cestujících. Loni letiště odbavilo 10,8 milionu lidí, letos čeká další růst na 11,5 milionu.

Kromě terminálu se letiště rozrostlo také o objekt, který propojí novou a starou halu a o tzv. prst C, který umožní nastupování přímo do letadel. Oba objekty začaly sloužit s předstihem už v září. Součástí projektu jsou i další stavby jako příjezdová estakáda, kolektor apod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK